Sportsupplementen: heb je ze nodig of niet?

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor supplementen ontstaan. Velen zweren erbij, terwijl anderen niet weten of ze het wel echt nodig hebben. Of je sportsupplementen nodig hebt, hangt af van wat je wilt bereiken en hoe je het wilt bereiken. In deze blog lees je meer over sportsupplementen en het nut ervan. 

Heeft sportsupplementen innemen nut?

Het korte antwoord hierop is ja. Het is namelijk bewezen dat sportsupplementen mensen helpt. Hiervoor geldt: hoe serieuzer je bezig bent met sporten en hoe gezonder je eet, hoe beter sportsupplementen werken. Als je dus helemaal niet sport en daarnaast ongezond eet, dan heeft het innemen van bepaalde sportsupplementen weinig nut. Natuurlijk is het in sommige situaties dan alsnog verstandig om bepaalde supplementen in te nemen. Als je bijvoorbeeld een tekort aan vitamine of mineralen hebt, kunnen ook mensen die niet sporten deze innemen. 

Als er echter gekeken wordt naar sportsupplementen, gaat het meer om supplementen die ondersteuning bieden bij het sporten. Op het gebied van vitamines zouden sporters wel baat kunnen hebben bij vitamine C. De populairdere sportsupplementen zijn echter creatine, BCAA-aminozuren, cafeïne en eiwitshakes.


Voor sporters die hun spiermassa willen groeien, is vooral creatine een goed sportsupplement (voor kracht en energie). Ook eiwitshakes zijn hiervoor geschikt (leveren veel eiwitten op een makkelijke wijze). Voor meer energie tijdens een duursport, zijn cafeïne tabletten geschikt. Tenslotte kun je baat hebben bij het innemen van BCAA-aminozuren, aangezien ze ervoor zorgen dat je spieren beter herstellen. Deze supplementen worden vaak gebruikt door sporters, en het innemen van deze supplementen heeft dan ook echt nut.

Kies voor het beste resultaat voor jou

Het is belangrijk om te kiezen wat bij jou het beste werkt. Elke situatie is verschillend, dus welke sportsupplementen bij jou passen hangt af van jouw situatie. Het is van belang om in ieder geval te begrijpen dat sportsupplementen het beste werken wanneer ze zijn afgestemd op jouw doel en zijn gecombineerd met sporten en gezond eten.