Pimp je gym met resin art

Epoxy is een kunsthars, waarmee voorwerpen aan elkaar gelijmd of bevestigd kunnen worden. Echter, met epoxy kan ook kunst gemaakt worden. Dit wordt resin art genoemd. Hierbij meng je epoxy met kleurpigmenten, waarna je hier kunst van kunt maken.

Voor het maken van resin art, kun je kant-en-klare pakketten kopen. Hierin zit dan alles wat je nodig hebt om aan de slag te kunnen. In deze pakketten zit natuurlijk epoxy, maar ook metallic- en glitterpigmenten. Daarnaast bevatten de pakketten ook alle tools die je nodig hebt om veilig met epoxy te kunnen werken. Het gaat hier om handschoenen van nitryl, mengbekers en spatels. Ook is er een handleiding aanwezig, zodat je precies kan zien wat je moet doen.

Resin art projecten

Met epoxy kan je ongelooflijk veel soorten resin art maken. Zo kan je bijvoorbeeld foto’s of schilderijen laten ingieten. Ook kan je kleurpigmenten in open pour gieten. Verder kan je een river table maken. Bovendien kan je ook orgonites laten maken. Als laatste voorbeeld kan je bijvoorbeeld epoxy in siliconen mallen gieten, waardoor je bijvoorbeeld hangers voor sieraden krijgt.

Als je weinig verstand hebt van epoxy hars, kan het misschien lastig zijn de juiste hars te kiezen. De universele epoxyhars is geschikt voor het aanbrengen van dunne lagen, tot een paar millimeter. Deze is ook transparant van kleur en dus perfect om te mengen met kleurpigmenten. Het kost ongeveer driekwartier voordat deze epoxy uitgehard is. Een ander soort epoxy, is epoxy giethars. Dit is geschikter voor het aanbrengen van dikkere lagen tot wel zeven centimeter. Ook deze epoxy is erg helder. Het duurt wel veel langer voordat deze uitgehard is. Na een paar uur is het hard, na 24 uur is het stofdroog en pas na 7 dagen is het echt helemaal uitgehard. Een voordeel hiervan is dat de luchtbellen nog kunnen ontsnappen.

Welke epoxy voor welke projecten?

De universele epoxyhars is vooral geschikt voor projecten met kleurpigmenten. Hierbij kan je denken aan sieraden of andere giettechnieken. Ook voor het maken van schilderijen is het perfect. Ook kan je hiermee perfect schilderijen afgieten en er een glanzende beschermlaag overheen maken.

De epoxy giethars is geschikter voor bijvoorbeeld het ingieten van tafels of barbladen. Hierbij horen de rivertables, waarbij er door de epoxy een rivierachtig effect wordt gecreëerd. Ook voor het gieten in de siliconen mallen is de epoxy giethars erg handig.