Hoe onderhoud ik een paard

Wij van sport partner begrijpen maar al te goed dat het onderhouden van een paard niet zomaar iets is. Zeker in deze tijden, waarin je zelf veel bezig bent met jouw eigen gezondheid is het goed om ook na te denken over dat van jouw paard. Natuurlijk weet je het een en ander al als ervaren rijder, maar toch is het goed om soms even iets te lezen dat je geheugen een beetje opfrist. Benieuwd geworden naar onze tips? Lees dan snel verder!

Zorg voor beweging

Het is veelal bekend dat paarden iedere dag beweging nodig hebben. Als je zelf een paard hebt in jouw eigen stal zal het makkelijker zijn jouw paard in beweging te houden dan dat je een paard hebt staan op een manege.

Een voordeel van een manege is daarentegen wel dat daar vaak mensen aanwezig zijn om het paard in beweging te brengen op momenten of dagen dat het jou niet lukt. Als je geen tijd hebt om iedere dag een paar uur te rijden dan kan je hem het beste in de wei zetten. Op deze manier krijgt het paard toch voldoende beweging en voorkom je dat alle energie wordt opgehoopt tot jullie volgende ritje samen.

Variatie in de voeding

Vervolgens is het belangrijk om te kijken naar het voedingspatroon van een paard. Als je hem vaak in de wei zet en weinig werk laat doen heeft een paard vaak al genoeg aan gras dat het eet in de wei.

Wanneer jij jouw paard daarentegen intensief bereid kan je het paard wat krachtvoer geven om het energiepeil op niveau te houden. Subli is een merk dat je vast wel kent. Ze hebben uitstekende voeding voor jouw paard dat ook nog eens lekker is!

Behalve krachtvoer kan je er ook voor kiezen om paardensupplementen toe te voegen aan het dieet van jouw paard. Dit doe je om gezondheidsproblemen te voorkomen en anders natuurlijk zo snel als mogelijk te laten herstellen.

Poets het paard

Zoals je weet doe je dit niet alleen om de vacht mooi te laten glanzen maar ook om de huid van het paard gezond te houden. Wist je dat je het beste kunt poetsen voordat je gaat rijden? Tijdens het borstelen breng je namelijk de bloedsomloop op gang, waardoor tijdens het rijden deze nog meer bevorderd wordt. Dit draagt bij aan de gezondheid van jouw paard! Toch is het belangrijk om niet te vaak te borstelen, dit houdt namelijk de vetlaag op de huid in tact.

Het is dan niet per se poetsen, maar een heel belangrijk iets wat je natuurlijk nooit mag vergeten voordat je gaat rijden is het uitkrabben van de hoeven. Wanneer je dit niet doen en toch gaat rijden terwijl er bijvoorbeeld een klein steentje tussen de hoef zit kan jouw paard kreupel worden.