Hoe kun je jouw leefstijl veranderen

leefstijl veranderen

Elk jaar is het weer hetzelfde liedje. Goede voornemens om je leven ten goede te verbeteren. Lukt het jou om je hieraan te houden? Of ben je er na drie dagen ook al weer klaar mee. Je leefstijl veranderen is een ingrijpende gebeurtenis die veel van doorzettingsvermogen en motivatie van je vraagt. Maar wat is een levensstijl eigenlijk?

Wat is een levensstijl?

Jouw levensstijl zijn de interesses, meningen, gedragingen en gedrag oriëntaties van jou als persoon. De term werd geïntroduceerd door de Oostenrijkse psycholoog Alfred Adler in zijn boek uit 1929, The Case of Miss R., met de betekenis van iemands basiskarakter zoals vastgesteld in de vroege kinderjaren. Het bredere besef van levensstijl als een manier of stijl van leven is gedocumenteerd sinds 1961. Leefstijl veranderen is een combinatie van bepalende immateriële of tastbare factoren. Tastbare factoren hebben specifiek betrekking op demografische variabelen, d.w.z. het demografische profiel van een individu, terwijl immateriële factoren betrekking hebben op de psychologische aspecten van een individu, zoals persoonlijke waarden, voorkeuren en zienswijzen. Een landelijke omgeving heeft een andere levensstijl dan een stedelijke metropool. Locatie is belangrijk, zelfs binnen een stedelijke scope. De aard van de buurt waarin een persoon woont, beïnvloedt de reeks levensstijlen waarover die persoon beschikt vanwege verschillen tussen de mate van welvaart van verschillende buurten en de nabijheid van natuurlijke en culturele omgevingen. In gebieden aan zee kan bijvoorbeeld vaak een surfcultuur of levensstijl aanwezig zijn.

Wat beïnvloedt jouw levensstijl?

Een levensstijl weerspiegelt typisch jouw houding, jouw manier van leven, jouw waarden en tot slot jouw wereldbeeld. Daarom is een levensstijl een middel om een ​​gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen. Ook kun je culturele symbolen creëren die resoneren met jouw persoonlijke identiteit. Niet alle aspecten van jouw leefstijl veranderen zijn vrijwillig. Omringende sociale en technische systemen kunnen de levensstijl keuzes die beschikbaar zijn voor jou als individu en de symbolen die jij op anderen en op jezelf kan projecteren, beperken. De scheidslijn tussen je persoonlijke identiteit en de dagelijkse gang van zaken die een bepaalde levensstijl aangeven, vervaagt in de moderne samenleving.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*